Zadnje objave

06 Aug / 2016

Goodyear je 7. junija v Kranju strokovnjakom in medijem iz Slovenije in regije predstavil koncepta pnevmatik Eagle-360 in IntelliGrip, ki ju je razkril na marčnem ženevskem avtomobilskem salonu. Pnevmatiki sta del uresničevanja vizije avtonomnih vozil, saj samostojno zaznavata in ocenjujeta stanje pnevmatik, vozila in cestišča.

Read more

Zimske gume poleti

  17 May, 2016   Objavljeno v Letne gume

 

Ni jih malo, ki se ob predpisanem datumu ne odločijo za menjavo zimskih pnevmatik za letne. Razlogi so različni, pogosto povezani s stroški. In ne zdi se tako zelo napak, da bi v lepem, suhem, le občasno deževnem vremenu vozili pnevmatike, ki svojo nalogo opravljajo v veliko slabših in bolj zahtevnih razmerah. Žal pa temu ni tako.

Preberi več...

Menjava predrte pnevmatike

  23 Apr, 2016   Objavljeno v Letne gume

 

Če boste imeli srečo, vam spodnji članek ne bo nikoli prišel prav. Za vsak slučaj pa vam vseeno ponujamo v branje nekaj nasvetov kako zamenjati pnevmatiko, če slučajno obtičite sredi ničesar, s prazno baterijo mobilnika, v tujini, ali kje drugje, kjer vam vlečna služba na bo mogla priskočiti na pomoč.

Preberi več...

Kako so gume narejene

  04 Oct, 2016   Objavljeno v Letne gume

 

Vsi vemo, da imamo na kolesih jeklenih konjičkov nameščene gume. Vemo, da obstajajo zimske pnevmatike in letne pnevmatike, da imajo različne profile in so narejene iz gume.

Preberi več...

Zgodovina avtomobilskih gum

  04 Mar, 2016   Objavljeno v Letne gume

 

Prve pnevmatike, izdelane iz gume, so se pojavile sredi 19. stoletja. A bile so veliko bolje enostavne kot so današnje. Pri prvih pnevmatikah je vso težo vozila nosila zgolj guma, katere naloga je bila hkrati tudi blaženje udarcev, morala pa je biti dovolj močna, da ni počila ali se predrla, ko je voznik z njo zapeljal na primer na oster kamen.

Preberi več...

Kako pravilno shranjevati gume

  29 Mar, 2016   Objavljeno v Letne gume

 

Na življenjsko dobo avtomobilskih gum v veliki meri vpliva način njihovega shranjevanja. Vročina, vlaga in močna svetloba so med najhujšimi sovražniki vaših gum. UV svetloba, ki jo oddaja sonce, in vročina njegovih žarkov počasi mehčata in razgrajujeta gumo, saj se v teh pogojih temperatura na njenem površju lahko dvigne celo na 60 stopinj Celzija.

Preberi več...

Čas za letne gume, a ne povsod

  15 Mar, 2016   Objavljeno v Letne gume

 

Medtem, ko je v Sloveniji voznikom v glavnem jasno kdaj morajo na svojih avtomobilih letne gume menjati za zimske gume oziroma poskrbeti za ustrezno zimsko opremo, pa le redki vedo, da pravila, ki veljajo za našo podalpsko deželico, ne veljajo tudi za ostale članice Evropske unije ter njene sosede. Pri nas je zimska oprema (kaj spada k zimski opremi pri nas določa Pravilnik o delih in opremi vozil, objavljen tudi na spletni strani policije oziroma TUKAJ),  torej obvezna med 15. novembrom in 15. marcem, pri naših severnih sosedih pa je to obdobje daljše za dober mesec in sicer od 1. novembra do 15. aprila. Razlike se tu ne končajo.

Preberi več...